Nieuws

De haarcyclus

Het haar op ons hoofd ondergaat een fascinerende cyclus van groei en vernieuwing. In dit artikel neem ik je mee in de groeifase van het haar, ook wel de haarcyclus genoemd, en bespreken we het proces van het afsterven van de haarwortel. Zo krijg je meer inzicht in de gezondheid en groei van ons haar.

Wat is de haarcyclus?

De haarcyclus is een continu proces waarbij elk individueel haar op ons hoofd groeit, rust en uiteindelijk uitvalt om plaats te maken voor een nieuwe haar. Dit proces vindt cyclisch plaats en wordt beïnvloed door verschillende interne en externe factoren.

De fasen van de haarcyclus:

De haarcyclus bestaat uit drie hoofdfasen: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase.

  1. Anagene fase: Dit is de groeifase van het haar. Het haar groeit actief gedurende deze fase, die gemiddeld 2 tot 7 jaar kan duren. Ongeveer 85-90% van de haren op ons hoofd bevindt zich in deze fase op een bepaald moment.
  2. Catagene fase: Dit is de overgangsfase waarin de haargroei stopt en de haarwortel zich voorbereidt op het afsterven. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Slechts ongeveer 1-3% van de haren bevindt zich in deze fase op een gegeven moment.
  3. Telogene fase: Dit is de rustfase waarin de oude haarwortel afsterft en de nieuwe haarwortel begint te groeien. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 4 maanden. Ongeveer 10-15% van de haren bevindt zich in deze fase op een bepaald moment.

Het afsterven van de haarwortel:

Tijdens de telogene fase ondergaat de haarwortel een proces genaamd apoptose, wat geprogrammeerde celdood betekent. Dit proces zorgt ervoor dat de oude haarwortel wordt afgestoten en plaatsmaakt voor een nieuwe haarwortel. Het afsterven van de haarwortel is een natuurlijk onderdeel van de haarcyclus en maakt ruimte voor nieuwe haargroei.

Factoren die de haarcyclus beïnvloeden:

De haarcyclus kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetica, leeftijd, hormonen, gezondheid en externe factoren zoals haarverzorging en omgevingsfactoren. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en een goede haarverzorging te onderhouden om de gezondheid en groei van het haar te ondersteunen.

Tips voor een gezonde haarcyclus:

  • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de haargroei, zoals proteïne, ijzer, zink en vitamines.
  • Vermijd overmatig gebruik van hitte en chemische behandelingen die het haar kunnen beschadigen.
  • Houd stress onder controle door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie en regelmatige lichaamsbeweging.
  • Gebruik haarverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw haartype – zoals de producten van Mediceuticals – en vermijd agressieve chemicaliën.
  • Raadpleeg een professional als je last hebt van overmatige haaruitval of andere haarproblemen. Kamp je met haarverlies en wil je vrijblijvend advies ontvangen, boek dan hier je gratis intakegesprek. Zo ontvang je straks grondig advies, perfect afgestemd op jouw situatie.

De groeifase van het haar en het afsterven van de haarwortel zijn essentiële onderdelen van de haarcyclus. Door inzicht te krijgen in deze processen en door het nemen van de juiste maatregelen voor haarverzorging en een gezonde levensstijl, kunnen we de gezondheid en groei van ons haar optimaliseren.

Mijn naam is Els en ik heb een passie voor het oplossen van haarproblemen. Samen binden we de strijd aan tegen kaalheid en winnen we je zelfvertrouwen terug. Dat is de missie van Alluris, jouw instituut voor haartechnieken.

Waarom kiezen voor Alluris?

Haartechnieken Alluris garandeert:

Boek nu jouw afspraak via de contactpagina of doe nu al een online analyse.

5/5

Unieke behandeling in België

Alluris zoekt samen met jou naar de meest geschikte behandeling en coacht jou steeds persoonlijk in het onderhouden van je kapsel. Aarzel dus niet om contact op te nemen!

Heb je een vraag? Neem contact op via onderstaande mogelijkheden.

Boek een afspraak

Klaar voor een betere versie van jezelf? Boek een vrijblijvende afspraak.